Cloud Act - краят на поверителността

Cloud Act – краят на поверителността

Както повечето от Вас знаят – наскоро беше подписан договорът, който трябва „да даде повече сигурност на гражданите“, наречен Cloud Act. Разбира се, колкото по-добре звучи даден закон за хората, толкова по-опасен и неизгоден се оказва след като маските паднат и нещата се нарекат с истинските им имена. Или казано по друг начин, тук „сигурност“ означава неконтролирано събиране на данни от най-обикновени държавни служители, „предотвратяване на незаконните дейности и измами“ се превежда като пиршество за банковата система, тъй като следва биг брадър върху повечето криптовалути…

 

Повече относно CLOUD ACT  и как можем да спечелим от него прочетете в следващите редове

 

И така, както вече казахме, това означава само едно – край на поверителността. Тук няма две гледни точки, тъй като това е първата стъпка към контрол на всяко действие, не само в Съединените щати. На въпроса дали това ще се отрази и от другата страна на Океана или по-точно в България…разбира се, че да! Ето точно и ясно повечето от клаузите на договора, подписан от Тръмп:

 

  • Подслушването за американски граждани и компании вече няма да изисква съдебна заповед и ще може да се прави от повечето държавни служители, работещи в полицията
  • Други държави по целия свят ще може да поискат от Америка данни, съхранявани на територията на Щатите, за всички хора по света. Това означава, че може дори да нямате американски паспорт, но ако там има данни за Вас – те може да бъдат поискани ( и дадени ) на което и да е друго правителство по света, без да има нужда от одобрението на съдия.
  • Чужди полицаи ще може да събират свободно данни в САЩ без никакъв контрол върху това какво ще взимат и за какви цели с едноличното разрешение на президента Тръмп
  • Данните ще бъдат събирани без знанието на лицата, които са обект на проучване
  • Американските полицаи ще може да събират всякакви данни за всеки човек по света, независимо от факта в коя точка на планетата са локирани.

 

Това са накратко нещата, които вече са закон. Решението беше взето от президента, който в последните месеци налага закони, с които си пропрявя път към еднолична власт, а и не само. Защо това не е всичко? Тъй като този договор не е изгоден само за САЩ… това ще наложи и мониторинг върху повечето криптовалути, което е много изгодно за банковата система глобално. За да обясним по какъв начин това е повлияе на търговията с виртуалните валути, ще върнем лентата назад.

 

bitcoin

 

През далечната 2009 година първата сделка с Bitcoin е факт. Това е първата валута, използваща блокчейн технология… първата възможност да скриете парите си и да не използвате банковата система. Поне така си мислехме в началото, но това е друга тема. Въпросната първа сделка е била на стойност 10 000 биткойна, които тогава са били на стойност 1 пица. С времето цената започва да нараства драстично докато не стига цифри от рода на 25 000$за един брой. Сами се сещате, че ако сте купили 100 койна през 2009 година – вече сте милионери. А да бъдеш милионер и никой да не знае колко пари всъщност имаш е доста опасно за всяко едно правителство от обективна гледна точка. Ето тук идват и някои лъжи:

 

„Криптовалутите са балон“

 

Да, в действителност цената днес може да бъде 10,000$, а утре 2000$. Но цената на биткойн се контролира само и единствено от това какво правят онези, които имат най-голямо количество биткойни от всички. Тоест, ако тези, които имат много от съответната валута, независимо коя е тя, продават, цената ще се срине. Но в крайна сметка идеята на виртуалните валути е те да не са регулирани.

 

„Чрез криптовалутите се стимулира организираната престъпност“

 

Определено има много документирани случаи на измами с криптовалути, но нека не забряваме, че най-големите подкупи, рекети и черни сделки в историята са били разплатени чрез реалните пари.

След това се създават стотици криптовалути и блокчейн технологията става достъпна за много хора. Така се оказва, че биткойн не е чак толкова поверителен.

crypto camera

 

Тези пробойни в сигурността се използват сега от Cloud Act, за да се направи първата стъпка към регулацията – шпионажът на всички транзакции и възможността да се знае кой колко има във всеки един момент. Всъщност, това вече е факт от почти година с въвеждането на правила от повечето борси да се правят т.нар. „верификации“ от всички потребители, които искат да търгуват.

 

 

Как да се предпазим от шпионажа върху криптовалутите?

Бихме казали – лесно. Има някои валути, които са напълно private и са напълно непроследими. Но това определено не са тези, които са толкова масово разпространени. И да, това може и да означава бавно, но сигурно сриване на Bitcoin.

 

Ето една малка част от тези валути – Dash, Monero, Zcash, Pivx, както и още десетки варианти. В комбинация с крипто посредник или борса, която все още не изисква така притеснителните верификации – анонимността е напълно гарантирана…както и средстава, вложени там.

 

За финал можем да кажем, че въпреки явната незаинтерасованост на повечето български медии по този случай, Cloud Act наистина съдържа много притеснителни факти и възможности всеки да се сдобие с поверителна информация. Но нищо няма само негативни страни, тъй като това означава и възможност за покачване цената на определени криптовалути, които спонехме малко по-горе.

0 0 votes
Рейтинг
Абонирай се
Уведоми ме за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments